Pentru cei care nu au citit postul anterior sau au uitat, Alexandra Filip este studenta la Universitatea Jacobs din Germania in anul 3, a facut primii 8 ani de scoala in Motru la Scoala Generala Nr.1 si liceul la Bucuresti, iar astazi s-a intalnit cu cativa dintre elevii Colegiului nostru pentru a le oferi mai multe informatii despre ce inseamna studiile in strainatate, procesul de aplicare, burse, diferente intre sistemele de invatamant, dar si cateva impresii personale asupra vietii sale departe de casa.
Primul pas care trebuie facut inainte de a aplica la o facultate in strainatate, este sa fii sigur de decizia pe care o iei si de implicatiile ei. Apoi trebuie sa te decizi ce facultate ai vrea sa urmezi si sa cauti informatii despre aceasta. Urmeaza un proces lung care cuprinde: sustinerea anumitor teste cerute de aceste facultati ( de exemplu: SAT1, SAT2, TOEFL, CAE, IELTS etc), scrisori de recomandare din partea profesorilor, un eseu sau chiar mai multe la unele facultati, aplicatia propriu-zisa si bineinteles note destul de mari pe parcursul liceului. De asemenea se poate aplica pentru o bursa la facultatea respectiva, care poate fi: bursa pentru rezultatele academice, bursa pentru persoane cu venituri mici sau in unele tari se poate face un imprumut care va trebui platit dupa terminarea studiilor. In orice caz, se gasesc foarte multe informatii pe internet.
Pe langa faptul ca am observat ca unii elevi ai liceului (incepand de la clasele a IX-a pana la a XII-a) sunt foarte interesati de posibilitatea de a-si continua studiile intr-o alta tara,dar sunt putini demoralizati din cauza costurilor foarte mari si a faptului ca provin dintr-un oras mic unde nu au gasit o deschidere foarte larga spre posibilitatile pe care le au pentru viitor, Alexandra ne-a reamintit ca nu conteaza din ce oras sau tara provii; atata timp cat ai potential, motivatie si dorinta de a invata cat mai multe si de a descoperi lucruri noi, poti ajunge oriunde iti propui.
Noi nu putem decat sa-i multumim Alexandrei pentru informatiile pe care ni le-a impartasit, sa o felicitam pentru curajul si reusitele ei si sa ii dorim succes pe viitor.
Facultate straina inseamna cheltuieli enorme. Ganditi-va ca fara bursa, fara nimic puteti ajunge la costuri de 40.000$ / an. Depinde unde vreti sa studiati. Ca decat sa va duceti la o facultate naspa in strainatate mai bine incercati la una buna aici.
RăspundețiȘtergerePentru mai multe detalii despre ce inseamna o facultate buna in strainatate puteti intra pe http://studentclub.ro/geo/archive/2007/01/02/rarely-is-the-question-asked-is-our-children-learning.aspx . Aici un tip spune cum puteti aplica la o facultate in strainatate si prezinta in detaliu profesorii si facultatea comparativ cu ce a vazut 2 ani si jumatate la facultatea de Automatica si Calculatoare Bucuresti (cea mai grea facultate din tara).
Merita sa cititi tot articolul(zic eu).
Ca sa studiati in strainatate aveti nevoie de nervi tari, cunostinte vaste, ambitie, si mai ales, BANI.
Crs.
Aaa da.. in Romania avem doar profesori obositi inca din primii ani de cand intra in invatamant. Scoala romaneasca in general se concentreaza mult prea mult pe teorie inutila. Noi trebuie sa fim pragmatici in viata altfel e imposibil sa ajungi sus. Exact acesta este motivul pentru care in strainatate se invata mai bine ca aici. Sistemul este bine pus la punct, gandit serios inainte si abia dupa aceea aplicat. Mai ales invatamantul. Se pune accent pe practica, pe eficienta. La noi in tara niste boi creeaza un sistem prost urmat in mod docil de milioane de oi. Punct.
RăspundețiȘtergereCrs.
E adevarat ca facultatea in strainatate inseamna cheltuieli enorme, dar nu trebuie sa fim pesimisti. Nu se stie niciodata. Un exemplu e chiar Alexandra.
RăspundețiȘtergerecrs e ok ce zici tu dar multe sunt exagerari. e drept ca la multe universitati din sua te-ar duce la 40.000$ / an dar sunt si foarte multe din europa si cateva SUA in conditii mult mai pamantesti.
RăspundețiȘtergere