duminică, noiembrie 20, 2011

Semneaza petitia pentru salvarea padurilor virgine

WWF Romania a lansat campania "Salvati padurile virgine" cu scopul de a plasa sub protectie cele 250.000 de hectare de paduri virgine din tara noastra, printre ultimele din Europa.

Peste 80% dintre pădurile virgine din România nu au, în prezent, nicio formă de protecţie şi sunt în pericolul de a fi distruse în mod legal din cauza presiunilor economico-sociale. Salvarea lor stă tocmai în asigurarea statutului de protecţie integrală, prin transformarea lor din “păduri de protecţie” (în care se poate interveni şi pentru extragerea materialului lemnos) în “păduri strict protejate”.


În România, pădurile virgine (cele neatinse de om) au ajuns să însumeze 200-250.000 de hectare dintr-un fond național de exploatare de 7 milioane. Radu Vlad, specialist forestier WWW Romania declara (vezi aici):  „Adică 4%. Acești 4% înseamnă 65% din ce a mai rămas în Europa”.

Importanta padurilor virgine

De ce este importantă o pădure virgină și de ce este ea unică? Pădurile virgine sunt ultimele zone în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără niciun fel de intervenţie umană, nişte ecosisteme stabile în care trăiesc până la 13.000 de specii. Există toate segmentele de vârstă pentru arbori, de la semințiș, la copaci seculari. Toate aceste specii depind și de prezența lemnului mort. Până nu demult, inspirată de silvicultura germană, silvicultura de la noi stârpea lemnul putred, considerat sursă de infestare, însă în urma analizei pe termen lung, s-a dovedit că lemnul mort adăpostește mult mai multă viață decât adăpostește un arbore viu. Lemnul mort asigură habitate pentru cuiburile de viespi sau pentru jder. În verile secetoase, amfibieni precum broasca roșie de pădure ar muri în absența lemnului mort, care acționează pe post de burete. 

Motivele principale pentru care pădurile virgine au supravieţuit în trecut au fost inaccesibilitatea lor şi valorea economica scăzută a lemnului provenit din arborii bătrâni. Astăzi, însă, pădurile virgine sunt mai vulnerabile ca niciodată în faţa presiunilor economico-sociale precum: cererea tot mai mare de lemn pe piaţă, diversificarea formei de proprietate legată de obiectivele economice ale noilor proprietari, dar şi construcţia de noi drumuri, care facilitează accesul spre pădurile până acum ferite de pericol. Cea mai ameninţătoare dintre presiuni este tăierea, atât sub formă legală, cât şi ilegală, ambele cauzate de faptul că aceste păduri nu sunt incluse într-un sistem de protecţie totală.

Scrisoarea catre Ministerul Mediului si Padurilor

WWF a înaintat în acest sens o scrisoare Ministerului Mediului şi Pădurilor, prin care solicită „luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine ale României, respectiv asigurarea cadrului legislativ pentru protecţia lor şi asigurarea de fonduri pentru plăţi compensatorii către proprietarii privaţi de pădure”. Totodată, WWF lansează o campanie prin care îşi propune să spună povestea pădurilor virgine, pe care cu toţii putem şi avem datoria de a le păstra. Organizaţie de mediu a înaintat şi o petiţie care solicită Ministerului Mediului şi Pădurilor, garantul şi reprezentantul mediului în guvernul României, să ia măsurile necesare pentru protejarea acestor păduri, în cel mai scurt timp. Petiţia poate fi semnată pe site-ul campaniei,www.padurivirgine.ro, care pune la dispoziţie toate informaţiile referitoare la demersul WWF.  

Cauza pădurilor virgine este susţinută de ambasadorii WWF: Ada Condeescu, Mihaela Rădulescu, Ştefan Copot, Bogdan Dumitrache, Moise Guran, Dani Oţil şi Alexandru Tomescu.

Ce este WWF Romania?

WWW Romania este o organizatie non-profit ce are ca obiectiv conservarea, refacerea şi administrarea responsabilă a zonelor naturale din Munţii Carpaţi şi din lungul Dunării. 

Concret, proiectele derulate de WWF în România „ se luptă” cu dezvoltarea economică haotică, cu proiecte care nu țin cont de impactul asupra mediului, în special în ariile protejate din Munții Carpați și de-a lungul Dunării. În paralel cu proiectele de conservare, WWF derulează campanii de informare asupra problemelor de mediu din România şi de la nivel global, asa cum este campania Earth Hour (Ora Pamântului).


Tu ce alegi?




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu