duminică, noiembrie 20, 2011

Concursul Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro - o noua etapa in istoria Gazetei Matematice

Concursul "Viitori Olimpici" organizat sub coordonarea Societatii de Stiinte Matematice din Romania  vine in sprijinul matematicii scolare din Romania. Acesta pune intr-o forma mai interactiva si moderna clasicele concursuri ale Gazetei Matematice si Concursul anual al rezolvitorilor „Nicolae Teodorescu”. Concursul se adreseaza tuturor pasionatilor de matematica din clasele IV-XII.

Istoria Gazetei Matematice  


Primul numar al revistei Gazeta Matematica a aparut la 15 septembrie 1895, a doua zi dupa inaugurarea podului de la Fetesti-Cernavoda conceput si proiectat de inginerul Anghel Salingny. Aparitia Gazetei Matematice, prima revista de profil in limba romana, a marcat inceputul unei noi etape in dezvoltarea matematicii romanesti. Echipa ce a fondat Gazeta Matematica a fost formata din 10 ingineri si matematicieni remarcabili, dintre acestia 4 constituind "careul de asi": V. Cristescu, A. Ioachimescu, I. Ionescu si marela matematician Gh. Titeica - "cei 4 stalpi ai Gazetei Matematice". In cei peste 100 de ani de existenta, Gazeta Matematica a devenit cea mai tritata revista din scoala romaneasca avand perioade in care era nelipsita din biblioteca oricarui elev (in perioada anilor '80-'85 avea un tiraj de 145.000 de exemplare lunar din care cca. 125.000 se distribuiau pe baza de abonamente) . Odata cu problemele aparute in sistemul de invatamant din tara noastra a scazut treptat si interesul elevilor si profesorilor pentru matematica, implicit si pentru consacrata publicatie. Societatea de Stiinte Matematice din Romania incearca de cativa ani o revitalizare a Gazetei Matematice, atat prin continutul matematic cat si prin dialogul cu pasionatii de matematica si oportunitatile oferite acestora. Puteti citi mai multe informatii despre lunga istorie a Gazetei Matematice aici.

Primul numar al Gazetei Matematice 

Concursul Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro

La sfarsitul anilor '70 a luat fiinta unul dintre cele mai prestigioase concursuri de matematica din Romania, care unea cei mai bun rezolvitori de probleme ai Gazetei Matematice. In timp, modul de desfasurare al acestui concurs a avut mici modificari. In prezent, concursul se numeste Concursul Gazeta Matematica si ViitoriOlimpici.ro si se adreseaza elevilor de clasele IV-XII. 

Modalitate de participare si desfasurare:

Concursul se desfasoara atat in modalitatea clasica prin rezolvarea problemelor din Gazeta Matematica cat si in mediul online. Solutiile problemelor din Gazeta Matematica se trimit prin posta. 

Concursul online se desfasoara pe site-ul www.viitoriolimpici.ro. Aici exista 7 etape lunare in care sunt publicate materiale de pregatire, teste grila intermediare dar si probleme cu raspuns deschis ale caror solutii se trimit online.

Pentru toate aceste probleme exista un sistem de notare ce va stabili clasamentul intermediar al concursului.

Etapa finala a concursului:

Etapa finala va avea loc in luna august 2012, intr-o tabara organizata in acest scop, si va consta in sustinerea a doua probe: proba scrisa si proba orala, subiectele fiind cu precadere din temele si problemele prezentate pe ViitoriOlimpici.ro si in Gazeta Matematica. La aceasta etapa participa primii elevi clasati (in medie 20 pentru fiecare clasa)  in clasamentul stabilit pe baza rezolvarilor de probleme trimise.

Regulamentul complet al concursului este disponibil aici.

Alte observatii:

Ce mai poti gasi pe ViitoriOlimpici.ro?

Pe langa problemele si materialele din cadrul concursului pe site puteti gasi si alte pagini interesante precum Istoria Matematicii, Matematica Altfel, D-ale Psihologului, sau Galeria de Onoare.

De ce sa participi la acest concurs?
Chiar daca opinia generala despre matematica in randul elevilor este intr-o continua degradare, matematica ramane materia cea mai importanta la varste fragede deoarece este principalul factor ce stimuleaza dezvoltarea mintii. Din pacate, materiile ce se predau la clasa (mai ales in clasele superioare de liceu) nu sunt intotdeauna prietenoase si nu toti am avut norocul sa intalnim un dascal adevarat sa ne faca sa intelegem fenomenele matematice. Cu toate acestea matematica ramane o necesitate! Acest concurs vine in sprijinul pasionatilor ce doresc sa isi dezvolte cunostiintele in aceasta lume infinita. Mai mult, prin participarea la etapa finala elevii au ocazia sa intalneasca alti pasionati, sa lege prietenii si sa participe la un program recreativ.


Link-uri utile:

Site-ul Viitori Olimpici: www.ViitoriOlimpici.ro
Societatea de Stiinte Matematice din Romania: http://rms.unibuc.ro/
Gazeta Matematica: http://www.gazetamatematica.net/
Viitori Olimpici - pagina de Facebook: http://www.facebook.com/viitoriolimpici.ro
Poze de la Tabara din vara anului 2011: aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu