vineri, octombrie 28, 2011

La dezbateri cu domnul profesor Negrea

In urma cu ceva vreme va spuneam aici de echipa de dezbateri ce s-a format in colegiul nostru sub indrumarea domnului profesor Negrea Nicolae. Pentru a intelege mai bine ce presupun aceste competitii, dar si pentru a afla mai multe informatii despre proiectele desfasurate in scoala am realizat un interviu cu domnul profesor:

Baleanu Andrei: Este prima experienta a dumneavoastra si a elevilor nostrii in competitiile de “debate”. Cum a luat nastere acest proiect?

Negrea Nicolae: Intr-adevar este prima mea experienta de acest fel pe care o consider cu totul si cu totul deosebita. Concursul National "Tinerii Dezbat" organizat sub egida Ministerului Educatiei, Tineretului, Cercetarii si Sportului (MECTS) si alte institutii precum ARDOR si UNICEF are ca scop formarea unor competente oratorice in format Word School Style. Mai intai am participat la un curs de formare pe acest format organizat la Slatina de ARDOR. In timpul vacantei de vara am selectat elevii pentru a participa la faza regionala a acestui concurs organizat la Calimanesti Caciulata in perioada 19-20 August 2011. Cu toate ca a fost foarte greu in organizaera echipei si in pregatirea acesteia, deoarece era vacanta si elevii erau plecati in tabere scolare in tara si in strainatate, in concedii cu familia sau la bunici, am reusit sa formez o echipa care a reprezentat cu cinste colegiul atat la faza regionala cat si la faza nationala.

B.A: Primul pas a fost etapa regionala …

N.N.: Da, la faza regionala echipajul format din Florescu Alin Daniel, Pirvanescu Nadina si Dudescu Denisa Alina a castigat finala concursului obtinand victoria impotriva Colegiului National “Spiru Haret” din Tirgu Jiu. In urma acestui rezultat ambele echipe au obtinut calificarea la etapa nationala.


*Echipa CNGC Motru alaturi de Monica Mocanu, presedinte ARDOR Romania*

B.A.: Cum s-a desfasurat etapa nationala?

N.N.: La etapa nationala organizata la Alba Iiulia intre 14-15 septembrie 2011, elevii au avut parte de o organizare deosebita, deoarece concursul s-a organizat la Universitatea “1 Decembrie’’ din Alba Iulia. Au participat personalitati de prim rang din cadrul MECTS precum Oana Badea, sectretar de stat, si Romeo Mosoiu, consilierul domnului ministru Funeriu.De asemnea, au participat oameni politici, senatori, deputati si personalitati din Alba Iulia.

Echipajul C.N.G.C. Motru a jucat 3 meciuri si a reusit sa invinga Colegiul National „Gajdiu Emanuel” din Oradea, dar a fost invins de echipajele din judetele Iasi si Braila.

In finala au ajuns Colegiul National ‘’Mihai Viteazu’’ din Bucuresti si Colegiul National din Buzau. Aceasta s-a desfasurat in Amfiteatrul Universitatii „1 Decembrie” din Alba Iulia, avand ca public toate echipajele aflate in concurs, liderii din Consiliul National al Elevilor, profesori si reprezentantii Ministerului.

B.A.: Ce urmeaza dupa aceasta frumoasa experienta?

N.N.: Experienta acumulata la acest concurs atat de mine cat si de elevi trebuie difuzata in scoala si m-am gandit la infiintarea unui club de dezbateri. Aceste cluburi de dezbateri sunt sustinute, in general de MECTS, care asigura un interes deosebit in acest sens si am speranta ca se va materialize si in institutia noastra.

B.A.: Care este modalitatea de desfasurare a dezbaterilor?

N.N.: Acestea s-au desfasurat dupa formatul Word School Style, care este unul ntre cele mai raspandite in competitiile internationale alaturi de British Parliamentary si Karl Popper. Acest format presupune contracararea intre guvern si opozitie si are de fiecare data in dezbatere cate o tema. Tema este de interes general si trebuie sustinuta de guvern si combatuta de opozitie care isi creeaza propiul caz. Pentru inceput membrii echipelor sustin alternativ cate un discurs de 8 minute. In final urmeaza cate un discurs sumativ, o concluzie, de 4 minute.

 *Echipa noastra la etapa nationala alaturi de membrii ai juriului*

B.A.: Considerati ca participarea elevilor intr-un club de dezbateri ii poate ajuta in dezvoltarea personala? De ce?

N.N.: Prin astfel de dezbateri le formam elevilor capacitatea de a argumenta si contraargumenta folosind informatii de cultura generala la nivel mediu. Ma bucur ca am reusit sa ma calific la un astfel de concurs cu totul si cu totul special deoarece antreneaza o serie de aptitudini ale eleviilor: comunicarea, persuasiunea, oratoria, strategia si colaborarea cu membrii echipei. In plus, acestea contribuie la formarea spiritului civic si a respectului fata de valori. Echipajul nostrum a fost format din elevi de la mate-info si filologie ceea ce arata ca toti elevii au posibilitatea sa participe la astfel de competitii.

B.A.: Sa vorbim acum si despre alte proiecte. Unul dintre cele mai reusite proiecte ale dumneavoastra a fost „Euroscola”. Povestiti-ne si despre aceasta experienta.

N.N.: Da, este cu adevarat cea mai frumoasa experienta a carierei mele profesionale. Acest proiect a fost un succes atat ca implicare, experienta cat si sub aspect axiologic. Cei 24 de elevi participanti au avut in Parlamentul de la Strasbourg o prestatie foarte buna, o conduita ireprosabila si au reprezentat cu cinste Colegiul National "George Cosbuc" Motru, orasul si tara. Multumesc pe aceasta cale sotiei mele, elevilor participanti, parintilor, tuturor factorilor care ne-au ajutat. Consider ca cei care ne-au sprijinit au fost mai multi decat cei care au manifestat anumite limite.

 *Domnul Prof. Negrea in sala principala a Parlamentului European de la Strasbourg*

B.A.: Ce alte proiecte aveti in plan pentru urmatoarea perioada?

N.N.: In viitor imi propun sa colaborez la fel de bine cu elevii, sa participam la foarte multe activitati. Rolul acestora este de a forma competente reale, o mare capacitate de adaptare, comunicare foarte buna. Prin aceste activitati scolare si extrascolare parteneriatul profesor-elevi-parinti-comunitate este o realitate, nu o utopie.

B.A.:  Ce parere aveti despre activitatea Consiliului Scolar al Elevilor (CSE)?

N.N.:  Activitatea CSE din anul anterior a fost una foarte buna, a reusit sa se implice in foarte multe activitati, fapt reflectat si de inspectia care tocmai a fost in scoala noastra unde actiunile elevilor au fost foarte bine punctate. As propune o implicare mai mare a directorilor de departamente pentru ca activitatea in ansamblu sa fie un complexa si eficienta. Sper ca activitatea CSE sa fie sustinuta si de cadrele didactice si sa nu se considere ca ceea ce fac elevii nu are legatura cu procesul instructiv-educativ.

B.A.: Sunteti apreciat ca fiind un profesor foarte pasionat ce incearca sa formeze o serie de aptitudini elevilor prin implicare in diverse activitati. Dumneavoastra cum v-ati caracteriza?

N.N.: Multumesc pentru aprecieri . Eu doar imi fac pur si simplu datoria si totodata am satisfactia ca elevii mei au ocazia sa patrunda in lumea cunoasterii.

B.A.: In incheiere va rugam sa transmiteti un mesaj liceenilor, elevilor dumneavoastra.

N.N.: Le urez mult succes in noul an scolar si le doresc ca prin activitatile lor, atat scolare, cat si extrascolare sa contribuie la prestigiul institutiei noastre. De asemenea, la examenul de Bacalaureat sa obtina rezultate foarte bune si daca s-ar putea procentul de promovabilitate sa fie de 100%. In incheiere, multumesc Consiliului Elevilor si va urez mult succes in toate activitatile pe care le desfasurati.


Deja in scoala noastra a debutat clubul de dezbateri sub indrumarea domnului profesor Negrea unde participa echipaje din scoala, iar coordonarea va fi facuta de cei 3 elevi ce au participat la  etapa nationala a concursului "Tinerii dezbat". Primele intalniri constau in familiarizarea elevilor cu acest tip dezbateri. Cei interesati sa participe se pot inca inscrie, luand legatura cu cei 3.

Ii multumim domnului profesor Negrea pentru acest interviu si pentru sprijinul care l-a aratat intotdeauna fata de elevii din CNGC Motru. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu