miercuri, septembrie 21, 2011

Din experienta unui student in Marea Britanie

E de varsta noasta, are ambitii si visuri, a realizat déjà multe si ne poate servi ca model de inspiratie. Se numeste Mircea Neicu, este din Orsova si incepand din aceasta toamna va studia Psihologia la Lancaster University UK, clasata a 8-a anul trecut in topul universtatilor din Marea Britanie. A avut amabilitatea de a purta o discutie cu mine si de a-mi impartasi experientele lui. Sper ca vorbele lui sa va motiveze si pe voi.

Dupa cum am spus , Mircea este din Orsova, un oras destul de apropiat de Motru din punct de vedere geografic si cu care are multe in comun: ambele sunt linistite, mici si aproape nimeni nu are idee unde sunt pe harta. Orsova are 2 supermarketuri si 3 licee (difera proportia). Mircea a studiat filologia la Liceul teoretic Traian Lalescu , cu specializarea engleza intensiv. “Acolo am avut parte de educatie la cel mai inal nivel, in special engleza si istorie. Cam totul de atlfel…era cat se poate de temeinic facut.” Desi a ales filologia ca sa scape de matematica si de toceala impusa, a descoprit ca a facut o alegere buna. Mai ales engleza l-a ajutat sa isi urmeze visul- inca de pe vremea cand nu stia ca are unul-.



S-o luam cu inceputul


“La inceput a fost mai de graba o provocare. Cei de la Shakespeare School au anuntat un concurs de eseuri in limba engleza. Domnul professor de la acea vreme, domul Radu Rusu ne-a “provocat” sa participam la acest concurs spunandu-ne ca vrea sa vada cat mai multe ede participare de-ale noastre. Ne-a cerut sa participam, nu sa castigam. Nu ne gandisem la asta. Tema era ‘Rolul si viitorul site-urilor de social networking hi5 si Facebook’. Mi s-a parut o tema intresanta, mai ales pentru ca avea legatura cu psihologia- care m-a fascinate dintotdeauna-. Asa ca in weekendul urmator , sambata, m-am apucat de el .” Apoi a urmat asteptarea, si invitatia de a merge la un inteviu la Bucuresti , ca unul din cei 15 finalisti. “Eram extreme de fericit. Era primul interviu din viata mea. Cand am intat acolo, m-au cuprins emotiile. Erau 6 profesori in fata mea si timp de 20 de minute m-au intrebat tot felul de lucruri la care nici nu te poti gandi. Dar mi-am dat seama ca sunt niste oameni extraorinari.” (Un exemplu de intrebare?)” A fost ceva de genul: daca ai putea calatori in timp, ai face-o ,si unde anume ai merge ? Eu am raspuns ca da, as merge undeva in viitor.Si apoi m-au intrebat de ce. Am zis ca nu prea mult, probabil 100 de ani ar fi suficient sa inteleg efectele prezentului si sa ma intorc sa le explic celor din prezent. Oricum, eram foarte multumit, pentru ca cele 20 de minute au trecut foarte repede. Erau intr-adevar niste oameni extraordinari, puteai vorbi despre orice cu ei si stiai ca au ceva de spus”

Apoi…


“Apoi dupa inca 2 saptamani am fost chemat din nou la festivitatea de premiere. Dupa 6 ore cu trenul, dimineata am ajuns acolo. Cand au inceput sa strige castigatorii, dupa primii strigati, cand mi-am dat seama ca ,chiar as putea castiga ceva, m-am emotionat. Fiind al 14-lea strigat, adica al doilea, mi-au spus ca am castigat o scoala de vara la Cambridge. Doamna Daniele Pavoini de la Mirunette International Education mi-a explicat mie si castigatorului locului 1 de ce am fost alesi noi. Tot dansa mi-a oferit ajutor cand am fost chemat la interviu la universitate. Dar despre asta mai tarziu…”

In Anglia…

La aterizarea pe Heathrow, primul lucru pe care l-a remacrat a fost vantul taios si ploaia marunta- asta in mijlocul lui August. Experienta Cambridge i-a dat o alta intelegere a lumii. A cunoscut alti tineri din toata lumea (e.g. Japonia, Spania, Bulgaria). Spune ca japonezii i-au facut o impresie foarte buna pt ca erau prietenosi si foarte bine educati. Cu doi dintre ei tine legatura si ii ajuta sa isi perfectioneze engleza lucrand cu ei online.

La Cambridge a trebuit sa dea un test de limba engleza in urma caruia a fost plasat in grupa de cunoscatori avansati. Toate metodele de invatare erau neobisnuite, dar intru totul provocatoare. “De exemplu, ne-au dat sa cititm ceva de E .A .Poe, unde se povestea o istorie din perspective unui personaj. Si am primit sarcina de a recreea apoi noi aceeasi intamplare din perspectiva celuilalt personaj. Sau trebuia sa construim finalul unui sonet cu inceput dat.” Cat despre tineri… “ Am vazut ca desi de varsta noastra, pareau sa aiba o seriozitate, ca si cum ar stii ce vor sa faca si cum sa ajunga acolo.Un alt fel de tinret , mai matur. ”




La intoarecera in tara…


“Stiam deja ce voiam sa studiez, dar nu aveam o idee clara. Dar dupa Cambridge, am stiut ca acolo voiam sa merg, in Anglia. Acolo am simtit ca apartin unui loc, era sentimentul acela ca esti in locul potivit, ca acolo trebuie sa fi.” Asa ca la intoarcerea acasa, s-a apucat de aplicatia UCAS, pentru care mai avea la dispozitie o singura luna. Pentru cei care nu stiu, multi dintre cei care vor sa plece in strainatate la faculate isi incep UCAS cu cel putin 6-7 luni inainte. Sunt multe cerinte si vrei sa dai ce ai mai bun, pentru ca in functie de ce scrii acolo, depind ofertele universitatilor. Mircea a ales ca optiuni : Cambridge, Lancaster, Surrey, Dundee si St Andrew’s . La Cambridge a optat pentru King’s College, unul dintre cele trei “ colegii emblema “ ale universitatii. A ales King’s pentru ca a vrut sa tinteasca sus, desi poate ar fi fost mai usor daca ar fi ales un colegiu mai putin renumit. Dup ce a trimis UCAS, a primit SAQ Supplementary Application Questionnaire- un fel de UCAS special pentru Cambridge. E mult mai specific si mai detaliat. Trebuie sa vorbesti despre tine, parintii tai si relatia ta cu ei, de ce vrei la Cambridge . In principiu, vor sa vada daca tu ai de oferit ceva Angliei si universitatii.


A trecut o vreme pana cand s-a intamplat urmatorul lucru: in Decembrie a fost chemat pentru interviu la Cambridge. Aplicatia lui ii intrigase indeajuns incat sa vrea sa afle mai mult despre el. Si pentru ca nu ar fi avut cum sa ajunga acolo, a apelat la doamna Daniela Pavoni, rugand-o sa il ajute. Mirunette International se ocupa de scoli de vara in Anglia si in alte tari si ajuta sa intre la universitati si stiau ca e rar ca un student roman sa ajunga acolo, iar Mircea s-a gandit ca ar putea sa le ofere la schimb informatii ‘din interior’.

La interviu…


“Eu m-am dus acolo stiind ca trebuie sa dau tot ce am mai bun si ca ei vor sa vada daca pot sa lucreze cu mine, daca pot sa ma transforme intr-un student de exceptie. Si fiindca mi s-a oferit posibilitatea de a merge acolo o zi mai devreme, eram liber sa vizitez locurile cunoscute. Desigur, cand am ajuns acolo m-a apucat nostalgia ca au trecut 4 luni. Era aproape de Craciun si erau ornamente , colinde si afara era un vant de iti trecea prin oase. Pur si simplu tremuram de frig. Am vrut saq fac poze dar m-am dat batut. As fi vrut sa intru in capela, dar era inchis pentru ca trebuia sa vina regina acolo la slujba.” Peste noapte nu a putut dormi din cauza emotiilor. In ziua urmatoare, dupa micul dejun, la ora 9 a avut primul test de inteligenta ( nu toate colegiile cer acest Thinking Assesment Test, care e mai de graga un test de logica in gandire). “ La intrare eram foarte amuzat ca unii au venit cu carti ( eu venisem in Anglia doar cu rucsacul ), cand de fapt nu e nicio carte care te poate pregati pentru genul acela de test. Orice ti-ai putea imagina, sigur va fi radical diferit de ce vei primi. E un test ce priveste logica si gandirea, nu e pentru matematicieni sau artisti. Am facut cat am putut eu de bine, dar erau foarte multe capcane. M-a surprins ca erau si doi romani. La iesire vorbeau despre cat de simplu li se paruse-eu zic ca daca ti s-a parut simplu, nu ai observat capcanele.”

“ Dupa pranz am fost chemat la primul interviu la care am fost intervievat de un doctor in psihologie si o doamna doctor in socilogie. Al doilea interviu a fost cu doi doctori in politica.” L-am intrebat cum erau .” Nu dificil e cuvantul, ci surprinzator. Te intrebau chestii la care nu te-ai gandi in mod normal si iti dadeai seama ca nu aveau intrebarile pregatite dinainte. Le veneau pe loc, iar tu nu stiai cu ce sa incepi pentru ca niciodata poate nu te gandisei la chestia aia. De exemplu, m-au intrebat :’Ce ai face daca tu ai vinde asigurari de viata si doua personae, una bolnava de cancer cealalata in urma unui accident cu parapanta ar muri si ar trebuie sa ii platesti polita doar unuia dintre ei? Cui ai alege sa i-o platesti? ‘Eu am raspuns ca persoanei bolnave de cancer, pentru ca celalat a avut de ales si si-a asumat un risc.”

“Odata ce intelegeau care e punctual tau de vedere asupara unui subiect te intrerupeau si treceau la alta intrebare. De exemplu vorbeam despre comunismul din Romania si urmatoarea chestie la care au sarit a fost care consideri ca sunt defectele democratiei. Erau interesati in special despre ce am eu de spus despre comunism si cum a evoluat Romania pana azi.”

Un sfat…


“Sa fi cat de natural poti fi, sa arati exact cine esti, sa nu incerci sa minti, sa disimulezi sau sa iti creezi o alta personalitate… sa dai tot ce ai mai bun. Oamenii aceia vor sa te vada pe tine cum esti cu adevarat. Ei vor in primul rand sa cunoasca adevarata ta personaliate, nu ceea ce arati ca esti.”

Desi nu a fost acceptat la Cambridge, Mircea sa poate mandri ca este acum student al uneia dintre cele mai prestigioase universitati din Anglia, iar experienta lui ne arata ca si din orase mici tinerii isi pot indeplini vise mari. El a primit initial o oferta conditionata –de media 9.50 la bac- la Lancaster si o oferta de la Dundee unde ii cereau minim 6.50 la bac.


Planuri de viitor…


“Planuri de viitor? Imi doresc sa fac tot ceeea ce am facut si pana acum, ceea ce consider eu ca merita sa arat daca iesi dintr-o tara sau un orasel mic. Da-mi demonstrez doar mie, nimanui altcuiva . Tot ce fac e la nivel personal, suna egoist, dar nu am vrut sa dovedesc ceva cuiva. Un plan… ar fi sa merg acolo, sa muncesc part time, sa invat cat pot eu de mult, apoi dupa trei ani de studii sa fac un post graduate care nu stiu in ce va fi, dar oricum ceva legat de psihologie. Nu prea poti sa ai multe planuri cand esti tanar, vrei decat sa experimentezi. “

Material realizat de Elona Giubega, eleva in clasa a XII-a A.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu