miercuri, decembrie 01, 2010

La Multi Ani ... Romania!

Cum bine ştiţi, astăzi este 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Este, poate, ziua în care auzim cel mai des „La Mulţi Ani, România!”. Este o urare, care, cel puţin teoretic reprezintă trecutul, prezentul şi viitorul spiritului neamului nostru. În fapt, din păcate, cred că este doar o zicălă spusă de toată lumea pe 1 decembrie.

Patriotismul este un subiect pretenţios, asupra căruia cu siguranţă cu greu se poate ajunge la o idee comună. De aceea îmi vine foarte greu să scriu despre ziuna noastră naţională. Mă rezum la câteva ... gânduri ... Haideţi să ne BUCURAM de lucrurile BUNE şi de cele RELE ce ni s-au întâmplat de-a lungul istoriei ... de cele ce ni se întâmplă acum şi de cele urmează să ni se întâmple ... atât noua ca indivizi, cât şi nouă ca ... grup (familie, colegi, echipe, prieteni, olteni, munteni ... romani). Să învăţăm din fiecare clipă, şi să nu uităm să ne bucurăm de ea. Până la urmă... înainte să fim români ... suntem oameni. Suntem oameni ce avem (chiar dacă, din păcate începem să îl dăm uitării) un spirit comun... un spirit ce ne face puternici ... un spirit românesc.

Poate că aceste rânduri ... par doar cuvinte pompoase ... şi o să îmi spuneţi că România este ţara cu un sistem educaţional fără sens, că multe din şcolile noastre nu au minimul dotărilor necesare, că mulţi copii nu au şansa la educaţie, că în sistem sunt profesori cu note de 5 la titularizare, şi că produce zeci de mii de şomeri intelectuali în fiecare an. Da, este adevărat... sunt lucruri care ne fac să fim revoltaţi ... dar să nu uităm că schimbarea începe prin noi. Nu vreau săvorbesc prea... pentru că nu îmi găsesc cuvinele şi nu vreau să devin plictisitor, aşa că vă arăt mesajul postat astăzi pe Facebook de o adolescentă de clasa a 11-a:

,, De ziua nationala a Romaniei eu spun: "Romania, DA!". Iubesc Romania si sunt constienta de ce spun. Poate ca daca nu ma nasteam aici ci intr-o alta tara,mult mai bogata,mai dezvoltata,nu eram azi asa cum sunt.Si spun asta pentru ca imaginea aceasta a Romaniei, pe care toti o blameaza, m-a facut sa vreau mai mult, sa lupt, sa muncesc, sa creez,sa imi lovesc genunchii si sa ma ridic!Eu cred in Romania si cred in sansa mea!” – Eliza

De asemnea, o înregistrare cu Oana Pelea, care nu ştiu cât este de reprezentativă pentru mesajul acestui post, dar consider că merita văzută:




Cum era de aşteptat, cam toate instituţiile ce se respectă desfăşoară tot felul de manifestări dedicate Zilei Naţionale. Nimic rău în asta! din Contră. Din păcate... pe parcurs, uneori se uită scopul acestor acţiuni. Ei bine... ceva de genul s-a întâmplat şi în Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru. Cum azi nu s-a facut scoala... la noi... Ziua Nationala s-a sarbatorit ieri. Nu este nimic rau nici in asta ... pana la urma... orice zi este “Ziua Noastră” ...

Evenimentul a avut loc ieri de la ora 12:00 în amfiteatrul colegiului. Elevii au pregătit diverse momente şi au purtat discuţii libere legate de ziua naţională. Calitatea evenimentului este asemănătoare cu cea a filmării ce urmează. În viitor, vom face mai multe pentru ca ambele să se îmbunătăţească.




Dragi prieteni ... Sa spunem, astazi, din suflet, “La Multi Ani Romania!” . Să spunem astăzi, să spunem mâine, să spunem mereu ... să spunem la infinit. Şi de fiecare dată ... să facem câte o faptă bună.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu