Domeniul Educational este unul dintre cele mai mari si cu siguranta, cel mai important domeniu din lume pentru ca intra in contact cu majoritatea oamenilor de pe Pamant si le influenteaza acestora vietile. Exista tari in care educatia este considerata foarte importanta, se investesc sume colosale, exista programe speciale, conditii moderne si multe multe oportunitati. Cu siguranta, Romania nu este una dintre aceste tari si nu va fi prea curand. Dar ce inseamna asta, sa ne consolam cu aceasta idee? Sa spunem mereu NU, sa NU credem in nimic pozitiv, sa NU luptam pentru nimic? Acest lucru l-ar fi putut spune si profesorii de acum jumatate de secol care NU beneficiau de un sistem educational dezvoltat?! Dar ei NU au spus NU... pentru ca erau profesori, iubeau acest lucru, stiau care este rolul lor. Daca ei ar fi spus NU, s-ar mai fi format aceste sisteme educationale moderne?
Aceste facilitati din tarile dezvoltate au un rol important in sistemul educational, dar nu sunt baza lui. Baza unui sistem educational performant o reprezinta profesorii lui. Sunt milioane de profesori in intreaga lume ... milioane de profesori ce pot influenta vietile a miliarde de oameni. Imaginati-va o lume in care fiecare profesor si-ar dori (cu adevarat) si ar face tot ce poate pentru a-si inspira, motiva si educa elevii.
Un astfel de profesor este John Hunter, un profesor care a realizat cat de important este rolul sau si a creat un joc (sau o poveste de viata reala adaptata elevilor) despre care nu are rost sa vorbesc mai mult pentru ca o face el mult mai frumos in discursul de la TED (Tare mi-ar placea sa stiu cati dintre profesorii din Romania au auzit de TED...)
Daca ati vazut discursul, cu siguranta vreti sa vedeti si filmuletul despre care vorbeste:
Pentru multi dintre profesorii din Romania o sa fie greu sa inteleaga ce se vorbeste pentru ca nu cunosc limba engleza (din fericire discursul de la TED are si subtitrare - Vezi AICI) ... va datorez scuze in numele lui Ceausescu pentru ca in urma cu ceva vreme doar in cateva scoli din Bucuresti si din orasele mai mari se preda aceasta limba. In cazul in care nu ati auzit de TED nu am in numele cui sa va mai cer scuze pentru ca exista internet (eventual pot face asta in numele conducatorilor din ultimii 201 de ani pentru ca salariile sunt atat de mici incat nu ne putem plati abonamentul, dar imi aduc aminte ca in majoritatea scolilor din tara exista calculatoare conectate la internet). Revenind, este fantastic sa auzi copii de 10 ani vorbind despre cooperare, generozitate, atitudine sau spunand "Daca lucrezi in echipa poti obtine orice".
Dincolo de limba engleza, nu este nevoie sa intelegi ceea ce vorbesc acesti copii (desi este foarte important si impresionant) pentru a vedea toate aceste valori in zambetele si bucuria lor. Oameni buni... asta inseamna sa fii profesor ... asta inseamna educatie !
Respecte,
Bale(anu)
Frumoasa poveste ! ;)
RăspundețiȘtergereFrumos. Mi-a placut mult!:)
RăspundețiȘtergereAm auzit despre pedagogul Hunter,am si citit despre metodele lui de stimulare a creativitatii la copii.Dar ce te faci atunci cand sistemul iti impune o programa?Cred ca numai curajul vostru si spiritul tanar mai poate schimba ceva.Frumos din partea voastra ca aveti dorinte marete, sper sa se si infaptuiasca!!
RăspundețiȘtergere