duminică, decembrie 16, 2018

Balul Bobocilor al Colegiului Național „George Coșbuc”, 2018-2019

Vineri, 14 decembrie 2018, elevii clasei a XI-a D (alături de elevi ai claselor a X-a A, a X-a D, eleva Crăciun Maria Alexandra de la clasa a XII-a C și elevii Cerbu Ionuț Gabriel și Dumitrașcu Gabriel, ce s-au ocupat de fotografierea momentelor artistice), coordonați de doamna profesoară Irizoiu Simona și sprijiniți de doamnele director Păuna Rodica și Gheorghe Aurelia, au organizat Balul Bobocilor 2018-2019 al Colegiului Național „George Coșbuc”, evenimentul caritabil urmărind sprijinirea financiară a Luizei Gican.

Donațiile și încasările obținute în urma vânzării biletelor vor ajunge în totalitate la familia Luizei, elevă diagnosticată pentru a doua oară cu leucemie limfoblastică acută. Din 5 iunie 2018, Luiza este internată la spitalul Bambino Gesu din Roma, unde a și început tratamentul citostatic. Perioada de spitalizare alături de tratamentul de întreținere vor dura undeva între unu și doi ani, timp în care Luiza și cel puțin mama sa (internară ca însoțitor) vor trebui să locuiască la Roma.

Puteți dona aici:
Cont LEI:
CEC Bank - RO63CECEGJ0308RON0699705
Titular: Gican Luiza Cristina

Cont EURO:
CEC Bank - RO96CECEB000B2EUR0113043
Titular: Gican George

Câștigătoarele concursului Miss Boboc, competiție în cadrul căreia concurentele au trebuit să susțină probe de cultură generală, de talent și probe surpriză, sunt:
LOCUL I ȘI MISS POPULARITATE: ELINESCU CRISTINA
LOCUL AL II-LEA: BĂCESCU MARTINA
LOCUL AL III-LEA: PALOȘ DIANA

FELICITĂRI TUTUROR!

















marți, noiembrie 06, 2018

Colegiul Național „George Coșbuc”, implicat în Campania „19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor” și în cadrul proiectului educativ „100 de ani de România”

Fotografia postată de Previne abuzul - Opreste-l de la radacini.


Conform Wikipedia.org: "Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului."

Bazându-ne în special pe conștientizarea existenței fenomenului de bullying, dăm startul campaniei "19 Zile de prevenire a abuzurilor și violentelor asupra copiilor și tinerilor", dorind prin aceasta sa dăm un semnal de alarmă profesorilor, părinților și copiilor care se confruntă cu un asemenea tip de abuz emoțional.

Bullying-ul în școli există îndeosebi din cauza educației de acasă, a problemelor sociale și emoționale pe care unii copii le întâmpină. Totodată, elevii pot fi abuzați și prin alte căi în interiorul spațiului de învățământ, printre care se poate afla și comportamentul agresiv al unor profesori și/sau elevi.
Prin această campanie dorim să prevenim abuzurile și violențele de orice fel, să putem opri bullying-ul încă de la începuturi, iar în viitor să educăm comunitatea în așa fel încât aceste tipuri de comportamente să nu mai existe!
Pe parcursul celor 19 zile speciale ale campaniei vom promova cât se poate mai bine rezolvarea problemelor din cadrul învățământului și nu numai!
Implică-te și tu!
Fotografia postată de Previne abuzul - Opreste-l de la radacini.


De asemenea, Colegiul Național „George Coșbuc” va desfășura activitatea „Ziua Mondială a Filosofiei” din cadrul proiectului educativ „100 de ani de România”, care se va derula în data de 14 noiembrie 2018, cu scopul de a promova importanța și autenticitatea gândirii filosofice românești din ultimul secol. Activitatea va fi organizată de clasele a X-a A și a XII-a E, aflate sub coordonarea doamnei profesor Negrea Constantina.


miercuri, octombrie 03, 2018

Motru, „oraşul albastru”


Municipiul Motru a fost pentru o zi numit „Oraşul albastru”, graţie echipajului de elevi „Healing souls”. Aceştia şi-au continuat aventura promovării Centrului de Asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate. Au ales pentru promovare culorile Uniunii Europene, albastru şi galben, şi au străbătut oraşul cu speranţa unor adolescenţi dornici să ofere ajutor celor aflaţi în dificultate.
Tricourile albastre, pliantele, calendarele, cântecele, cuvintele calde şi zâmbetele de adolescenţi au fost arsenalul acestora. Reportajele realizate în faţa catedralei ortodoxe, în faţa primăriei, cât şi a supermarketelor au scos la iveală nevoia de informare, lipsa de comunicare şi chiar ignoranţa unora cu privire la beneficiile proiectelor europene şi, nu în ultimul rând, lipsa informării cu privire la existenţa unui loc în care oamenii aflaţi în dificultate pot găsi alinare, sprijin şi o masă caldă pentru aproximativ 60 de zile.
Ignoranţa unora a demonstrat tuturor că orice act de binefacere poate fi confundat cu uşurinţă cu o campanie electorală sau de o strângere de fonduri pentru cazuri mai mult sau mai puţin reale.
Doamna D. ne-a vorbit cu căldură, istorisindu-ne despre viaţa unei prietene abuzate fizic şi psihic în nenumărate rânduri, căreia i-a fost extrem de greu să apeleze la divorţ şi să-şi reia viaţa. A oftat cu blândeţe şi ne-a răspuns cu nostalgie: „Dacă ar fi existat acest centru, durerea prietenei mele ar fi fost mult mai mică”. Ne-a urat succes şi a promis că va informa oriunde poate despre existenţa acestui loc „al binecuvântării”.
În schimb, domnul M. ne-a întrebat furios ce partid reprezentăm şi ne-a spus să ne vedem de şcoală, „lăsând prostiile”, pentru că „femeia trebuie să asculte de bărbatul său şi să nu-l părăsească indiferent prin ce ar trece”.
O maşină şi-a deschis portiera, iar un domn cu ochelari fumurii ne-a întrebat furios: „Pentru ce mai strângeţi bani, puşlamalelor?”
Cu dificultăţile de rigoare, suntem convinşi că această „Campanie a celor 24 de tricouri albastre” a reprezentat un succes şi chiar dacă reticenţa şi neîncrederea gravitează pe fundalul celor relatate suntem convinşi că aprecierile au fost mult mai multe, iar persoanele aflate în dificultate vor apela cu încredere la serviciile „Centrului de Asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate”.
Imaginile care au fost imortalizate cu acest prilej spun mai mult decât orice!
Coordonator proiect,
profesor Constantina Negrea
Sursa: Pandurul

#EuroscolaRO2018 – Mesajul ANEI către liceeni! – Umanitate dincolo de vanitate


Ediția a- XI – a a Concursului Național “Euroscola 2018”, având ca temă pentru acest an “Europa pentru noi”, angajează tinerii liceeni într-o competiție extraordinar de interesantă. O radiografie a comunității locale din care fac parte, privind proiectele cu finanțare europeană este realizată de către echipele intrate în competiție pentru “Ziua Euroscola ” de la Strasbourg. Într-o astfel de competiție este angrenată și Echipa “Colegiului Național George Coșbuc“ Motru. Analiza din arhivele urbei noastre scoate la lumină un proiect adresat Oamenilor aflați în “situație de nevoie”, oamenilor agresați fizic, psihic și afectiv. Colbul este șters de pe acest proiect și tinerii liceeni preocupați și cu aplecare pentru oamenii aflați în astfel de situații pornesc odiseea căutării persoanelor care au beneficiat de un ajutor real, grație ”Centrului de asistență pentru persoane aflate în dificultate”, realizat cu ajutorul fondurilor europene în orașul nostru. Activitatea de astăzi, intitulată “Întâlnirea cu Ana ” trezește profunde sentimente de umanitate și totodată de încredere în Uniunea Europeană. Ana este acum, o tânără capabilă cu un job frumos și cât se poate de deschisă pentru a ne transmite “povestea ei”. Abuzată fizic și emoțional cu 3 ani în urmă de concubinul mamei sale a fost adusă în Centrul de asistență pentru persoane aflate în dificultate. Aici a avut parte de un tratament nesperat și întâlnire cu oameni deosebiți. Directorul, medicul, psihologul centrului și tot personalul au încurajat-o cu multă iubire și înțelegere ajutând-o să își depășească frica și să își găsească echilibrul emoțional. Concubinul mamei a fost reperat și dat pe mâna autorităților, iar relația mamă-fiică a intrat într-o altă dimensiune a comunicării. Din acest motiv, ANA recomandă tuturor persoanelor să se adreseze autorităților, dacă se confruntă cu astfel de situații și laudă inițiativa noastră de a pune în valoare acest centru și a demonstra cât de important este un “loc în care să poposești“ dacă, într-o anumită perioadă a existenței tale, se ivesc astfel de probleme. Ne urează succes și totodată insistă să facem “cunoscută această oază de speranță” pentru “oamenii aflați la nevoie”.
Constantina Negrea, coordonator al proiectului, Euroscola 2018
Sursa: Gorjeanul

sâmbătă, mai 05, 2018

Cetățeanul european de mâine - 9 mai


În această săptămână, ziua de 9 mai va reprezenta pentru liceul nostru un motiv de bucurie nu numai prin prisma semnificațiilor istorice (Ziua Europei sau a Independenței României), activitatea ce urmează a fi organizată având drept scop și celebrarea Centenarului prin întoarcerea la rădăcini, întoarcerea la mesajul și opera lui Constantin Rădulescu-Motru, întoarcerea la Marea Unire.



duminică, martie 11, 2018

În acest sfârșit de săptămână s-a încheiat desfășurarea etapei județene a mai multor olimpiade la care elevii școlii noastre au obținut rezultate de lăudat:
  • Dolea Petronela - locul I, calificare la faza națională - filosofie, clasa a XII-a G (prof. Constantina Negrea); 
  • Novacovici Eunice- locul I, calificare la faza națională - logică și argumentare, clasa a XII-a E (prof. Constantina Negrea); 
  • Rotaru Bianca- locul al II-lea la filosofie, clasa a XII-a E(prof. Constantina Negrea); 
  • Titel-Bejenaru Adelina- locul al III-lea la logică și argumentare, clasa a X-a D (prof. Constantina Negrea); 
  • Maria Elena Negrea și Robert Tudosie - mențiune la educație civică, clasa a III-a (înv. Mirela Gorun); 
  • Oprea Diana- locul I, calificare la faza națională - limba franceză, clasa a VIII-a (prof. Elinescu Emilia); 
  • Latu Antonia-Mălina-Ecaterina - locul I, calificare la faza națională - limba franceză, clasa a IX-a A (prof. Crețu Emanuela);
  • Elinescu Alexandra - locul I, calificare la faza națională - limba franceză, clasa a X-a E (prof. Elinescu Emilia);
  • Raicu Patricia - mențiune la limba franceză, clasa a XI-a E (prof. Crețu Emanuela); 
  • Rîbu Iuliana-Georgiana - locul I, calificare la faza națională - limba franceză, clasa a XII-a A (prof. Elinescu Emilia); 
  • Jianu Antonia - locul I, calificare la faza națională - limba engleză, clasa a X-a E (prof. Tudosie Rodica)
  • Pasăre Rareș - locul al II-lea la concursul „Adolf Haimovici”, clasa a X-a D (prof. Drulă Valeriu) 
  • Ulariu Corina Elena - locul al III-lea la matematică, clasa a X-a A (prof. Drulă Valeriu) 
  • Sprîncenatu Bogdan - mențiune la matematică, clasa a IX-a A (prof. Băcilă Alin) 
Felicitări elevilor și profesorilor coordonatori și mult succes mai departe!

joi, februarie 15, 2018

Concurs județean dedicat marelui om de cultură Constantin Rădulescu-Motru



15 februarie 1868: s-a născut marele om de cultură Constantin Rădulescu – Motru, cea mai importantă personalitate a zonei de graniță dintre județele Gorj și Mehedinți. 
În cinstea acestuia la C.N. „George Coșbuc” Motru s-a finalizat un concurs județean intitulat  “Constantin Rădulescu-Motru – Repere de gândire filosofică”, concurs care a debutat încă din 13.11.2017 .
Astfel, pe parcursul celor aproximativ patru luni, elevi și profesori din majoritatea liceelor din județul Gorj prin activitățile lor par a fi împlinit profeția lui Constantin Rădulescu-Motru.
„Peste 50 de ani, nu mai târziu, cele publicate de mine sau crezute de mine și de oamenii din timpul meu vor deștepta din nou interesul publicului românesc… Și atunci când publicul românesc va respira din nou, într-o dimineață senină va răsări în el dorința de a continua cele începute de noi și mă va citi cu aceeași bunăvoință cu care am fost citit în cursul vieții mele timp de 40 de ani. Atunci vocația mea pe pământ va fi împlinită” – 3 februarie 1946.
Etnicul românesc, Matricea poporului român, Sufletul poporului român, specificul și autenticul spațiului oltenesc au fost recreate de elevi și de profesori în creații artistice și eseuri literare sau filosofice.
Publicul românesc, în cazul nostru cel oltenesc, a reușit să-l citească și să-l cinstească pe cel care a fost un mare om de cultură, un mare om politic, filozof, sociolog, profesor universitar, senator de Mehedinți și Iași, Președinte al Academiei Romane, etc. la sugestia profesorilor coordonatori Negrea Constantina, Negrea Nicolae și Cantemir Liliana.
Astăzi, echipa de proiect prezentă în Amfiteatrul Colegiului Național „George Coșbuc”, a premiat elevii participanți la concursul dedicat acestuia.
Premiile au fost acordate cu generozitate tuturor elevilor care s-au implicat cu pasiune și pricepere în acest proiect.
Astfel, au fost premiați elevii Colegiilor: „George Coșbuc” (coordonați de profesorii Păuna Rodica, Negrea Constantina, Negrea Nicolae),  „Ecaterina Teodoroiu” (coordonați de doamna profesoară Cantemir Liliana), „Tudor Vladimirescu” (coordonați de doamna profesoară Velțan Elena), „Tudor Arghezi” (coordonați de doamna profesoară Tatomir Iulia), Liceul „Constantin Brăiloiu” (coordonați de doamna Bușe Sorina), Liceul Teologic (coordonați de doamna Dubaciu Ioana) și Liceul Tehnic (coordonați de domnul profesor Filip Ștefan).
Galeria de artă „Constantin Rădulescu-Motru” constituită în cadrul instituției noastre s-a bucurat de admirația întregului public prezent așa cum și-ar fi dorit el.
Directorii instituției, Rodica Marin și Aurelia Gheorghe, s-au declarat mulțumiți de prestația și seriozitatea activității culturale găzduite de instituția noastră cu sprijinul echipei de proiect alcătuită din profesorii: Mustață Ana, Bivolaru Marcela, Crețu Emanuela, Popescu Lucica, Daraban Cosmin.
Și pentru că „Firea românului nu e leneșă: ea este însă iubitoare de ocupație variată” (Constantin Rădulescu-Motru), majoritatea elevilor prezenți, implicați și chestionați la această activitate au promis că își vor completa lecturile cu scrierile lui Constantin Rădulescu-Motru și totodată au afirmat că se simt mai bogați și mai valoroși pentru că locuiesc în acest spațiu oltenesc patronat de un astfel de spirit.
Prof. Negrea Constantina

CONCURS JUDEȚEAN DE ESEURI ȘI ARTĂ VIZUALĂ 
CONSTANTIN RĂDULESCU-MOTRU REPERE DE GÂNDIRE FILOSOFICĂ
EDIȚIA A XI-A
14.02.2018
SECȚIUNEA ARTE VIZUALE

Nr.
Crt.
Nume și prenume
Școala
Clasa
Secțiunea
Premiul
1.
Mihai Octavian
C.N. Ec.-Teodoroiu
a XI-a G
grafică
I
2.
Paulescu Daniel
Liceul de Arte
a IX-a B
pictură
I
3.
Anghel Raluca-Elena
Liceul de Arte
a XII-a B
pictură
al II-lea
4.
Preoteasa Alexandra
Liceul de Arte
a IX-a B
grafică
I
5.
Cărigă Dumitru-Denis
Liceul de Arte
a IX-a B
grafică
al II-lea
6.
Apetrei Diana
Liceul de Arte
a XII-a B
grafică
al II-lea
7.
Ciobanu Ciprian-Andrei
Liceul de Arte
a XII-a B
grafică
al III-lea
8.
Țuncu Mihaela
C.N. G. Coșbuc
a XII-a F
pictură
I
9.
Rogojanu Rebeca
C.N. G. Coșbuc
a X-a A
pictură
al II-lea
10.
Nistoran Georgeta
C.N. G. Coșbuc
a X-a D
pictură
al II-lea
11.
Nicoară Alexandra
C.N. G. Coșbuc
a XI-a E
pictură
al III-lea
12.
Popescu Roberta
C.N. G. Coșbuc
a XI-a E
pictură
Mențiune
13.
Corlan Andreea
C.N. G. Coșbuc
a X-a D
pictură
Mențiune
14.
Tutunaru Alecsandrina
C.N. G. Coșbuc
a XI-a E
grafică
I
15.
Băcescu Silvia
C.N. G. Coșbuc
a XI-a E
grafică
al II-lea
16.
Miulescu Delia-Maria
C.N.T.A– Cărbunești

grafică
al II-lea
17.
Ivănoiu Emilia
Liceul Teologic
a IX-a B
pictură
I
18.
Udrescu Camelia
Liceul Teologic
a IX-a B
pictură
al II-lea
19.
Răduțu Romina
Liceul Teologic
a IX-a B
pictură
al III-lea