Așa cum ne-am obișnuit și anul acesta în perioada 24-29 august am participat alături de colegele mele Chiselița Ramona și Rotaru Bianca, eleve la Colegiul Național George Coșbuc, la Forumul Național de Dezbateri Academice 2016 de la Cluj.
Pe lângă experienţa minunată și distracția de care am avut parte în acest oraș istoric nu am uitat adevăratul motiv pentru care am fost acolo și anume să dezbatem. Ceea ce îmi place cel mai mult la aceste competiții este că ne punem probleme cu care ne confruntăm la nivel mondial. Cu toate că dezbaterile noastre rămân doar la stadiul unor discuții, învățăm să gândim în termeni reali tot ceea ce se petrece în jurul nostru.
În contextul Crizei de refugiați cu care se confruntă Europa, echipa de CA a introdus următoarea moțiune: „Acest parlament crede că UE ar trebui să adopte un sistem de tip "Express Entry" în procesul de acceptare al refugiaților”. Pentru a face lucrurile puțin mai clare, prin sistemul de tip Express Entry se înțelege cu cât ai mai multe calificări profesionale cu atât ai mai multe șanse de a primi azil. Reprezentând Guvernul, echipa noastră a trebuit să susțină această moțiune așa că în ora pe care am avut-o disponibilă pentru a ne pregăti ideile ne-am gândit la un model prin care acest lucru ar fi putut fi implementat. Noi propuneam ca în afara granițelor să fi fost amplasate centre în care aceștia să fie primiți pentru a se realiza o mai buna organizare a refugiaților astfel încât să li se creeze un cadru în care să se integreze mult mai ușor. Cum? Ei bine, să fi fost întocmite niște liste în așa fel încât să se creeze o ordine, cei care aveau una sau mai multe calificări să fie trecuți în capul listei astfel încât statele să se ocupe să îi găsească un loc de muncă potrivit cu domeniul în care excelase și în țara sa. Care ar fi fost avantajele implementării acestei moțiuni din punctul nostru de vedere? În primul rând s-ar fi evitat haosul și dezordinea, statul avea de câștigat din punct de vedere economic deoarece cel puțin o parte din valul de imigranți ar fi reușit să intre pe piața forței de muncă lucru care ar fi diminuat cheltuielile pe care le suporta fiecare stat în aceste circumstanțe. Pe de altă parte ar fi schimbat și percepția cetățenilor europeni față de aceștia, întrucât atunci când vezi că un om muncește pentru a trăi, că a învățat atâta timp și că nu vrea să cerșească sau să îți distrugă ție țară și cultura, atunci l-ai primi mult mai deschis. Bineînțeles, ca echipă, am înțeles că dreptul la viața este primordial de aceea am considerat că această moțiune doar ar da întâietate celor care au calificări profesionale însă asta nu înseamnă excluderea celorlalți. Dacă eu, ca stat pot să primesc 100 de refugiați, nu o să îi las să intre doar pe aceia 70 care au calificare ci îi voi primi și pe ceilalți 30 care poate nu au avut oportunitatea să aibă una.
Nu în ultimul rând, această experienţă ne este utilă şi in cadrul concursului Euroscola, la care particip împreună cu membrii echipei ‘Sons of Liberty’ (“Fii Libertăţii”) de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru. La Forumul de Dezbateri am avut posibilitatea de a interacţiona cu tineri din toată ţara, acumulând un orizont deschis de cunoaştere cu privire la respectarea drepturilor omului într-o lume multiculturală şi multilingvistică.
Pe această cale, dorim să mulţumim domnului primar Gigel Jianu şi membrilor Consiliului Local Motru pentru sprijinul oferit şi în acest an mişcării de dezbateri de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru. În final, pot spune că aceste competiții au un impact major asupra abilitaților de comunicare dar și de înțelegere a anumitor situații, așa cum am înțeles că în această criză a refugiaților cu care ne confruntăm la nivel de UE cel mai important lucru rămâne toleranța și dorința de a îi ajuta pe cei în nevoie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu