vineri, decembrie 20, 2013

Amintire veșnică, preotului prof. Hoară Marcel

              ” Ziua de 17.12.2013 este o zi tristă pentru noi deoarece preotul prof. Marcel Hoară, cel care ne-a fost prieten, coleg și profesor, ne-a părăsit… Cu toții am insistat mai mult în rugăciune deoarece nu avem cuvinte mai frumoase pentru cel pe care îl iubim… Este foarte greu momentul acesta pentru mine, să scriu, dar trebuie să ne încurajăm și să ne amintim de cuvântul Sfântului Apostol Pavel care spune atât de minunat: „Și de trăim, și de murim, ai Domnului suntem.” (Sfânta Scriptură).
            Sunt putine vocații pe care Dumnezeu ni le ingăduie pe pământ! Unele aduc mărire, altele bani. Profesoratul, ca și preoția, aduce adevărul, iar adevărul te face liber! Profesoratul, ca și preoția, te așează din catedră în Catedrală și din aceasta în Împărăția cerurilor. Marcel, sunt convinsă că știa lucrul acesta și a încercat mereu să răspundă pozitiv provocărilor vieții, alergând în întâmpinarea acesteia. S-a împlinit într-o prietenie frumoasă pentru noi, într-o dragoste desăvârșită pentru părinți, pentru soție și pentru cei doi copii ai săi, Dragoș și Emilia, care sunt rodul cel mai de preț al vieții sale de pe pământ. Sunt convinsă că toți cei care își vor aduce aminte de el îi vor cinsti memoria și îl vor stima ca pe un om care a descifrat, mai presus de toate tainele, Taina Treimii lui Dumnezeu! Mereu zâmbea, deoarece conștientiza faptul că atâta vreme cât rostești adevărul, arăți calea și crezi în iubire, nu ești altceva decât darul lui Dumnezeu pentru oamenii și elevii pe care Dumnezeu ți-i pune înainte. Eu nu cred că l-am condus pe ultimul drum! Eu cred că undeva în Împărăția cerurilor, Dumnezeu a pregătit  deja o clasă unde sunt așezați o parte din copiii plecați înainte de vreme, iar preotul Marcel le va preda cunoașterea lumii din care aceștia nu au reușit să cuprindă cu mintea nimic.                                                                                                                                                           De astăzi, încă un coleg de-al meu face parte din Academia cerurilor!                                                      
Să-l rugăm ca atunci când ne este greu, când nu ajungem la nici o concluzie, să mijlocească la Hristos, să ne reorienteze termenii, să ne reînvețe ce avem de făcut pentru a respira și trăi omenește!                          
Prin despărțirea temporară de noi, ne-a reamintit o lecție totală  de viață: să prețuim și să ne bucurăm de fiecare moment bun împreună, căci niciodată nu cunoaștem când va fi sfârșitul vieții noastre pământești!
Bunul Dumnezeu să te ierte pentru tot ceea ce nu ai apucat să faci în această viață și să te odihnească întru Împărăția Sa!
            Cu toată prețuirea, a ta colegă cu care ai alcătuit în această școală Catedra de Religie ortodoxă, vreme de patru ani, prof. Rodica Dragomirescu.”

                                                                      Prof. religie Dragomirescu Rodica




miercuri, decembrie 04, 2013

Omagiu adus minerilor din zona Motru

Minerii sărbătoresc ca in fiecare an din 1992, pe 4 decembrie, Sfânta Varvara, ocrotitoarea ortacilor din zona Oltenia. La acest eveniment au participat și elevii de la Colegiul Național ”George Coșbuc” și alături de domnii profesori Crețu Emanuela, Negrea Nicolae și Negrea Constantina au depus coroane, în semn de omagiu. Aceștia au luat parte și la slujba pentru comemorarea tuturor minerilor care și-au pierdut viețile în accidente de muncă. 
 



duminică, decembrie 01, 2013

1 DECEMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI


Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția sa stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, ci este fapta istorică a întregii națiuni române.
Astfel, cu ocazia Zilei Naționale a României, Colegiul Național “George Coșbuc” a organizat o activitate pentru celebrarea acestei zile atât de importantă pentru țara noastră.
Evenimentul a fost organizat de către clasa XI-E, însa toți elevii din școala au dat dovadă de patriotism, aducându-și necondiționat contribuția în realizarea unui eveniment cât mai strălucit. Astfel, a fost realizată o minunată expoziție de pictură. De asemenea au fost realizate eseuri și chiar și o mică scenetă, intitulată  « Omul și Patria », iar elevii claselor a X-a E si a IX-E au interpretat cântece reprezentative.

La finalul activității, domnii profesori și elevii și-au dat mâna pentru a porni o horă, în adevăratul sens al cuvântului, așa cum numai românii știu să facă.




miercuri, noiembrie 20, 2013

Concursul de Filosofie ,,Constantin Rădulescu Motru/Repere de gândire filosofică ‘’, ediția a VII-a



În urma Concursului Județean dedicat Zilei Mondiale a Filosofiei sau marelui om Constantin Rădulescu Motru, elevii Colegiului Național ”George Coșbuc” au ocupat locurile fruntașe la toate secțiunile concursului, bucurându-se de felicitările oaspeților.
Toate lucrările elevilor din liceu si județ au purtat marca ”demnității umane”, deoarece aceasta a fost și tema acestei zile.
”Imperativul categoric”, ”Fericirea ca demnitate umană”, ”Demnitatea toamnei” sau demnitatea tuturor filosofilor și lucrărilor sale au dat culoare și valoare activității organizate în principal de elevii clasei a XI-a E.
Mulțumim tuturor elevilor și profesorilor care au fost alături de noi și nu în ultimul rând primăriei municipiului nostru care a oferit diplome participanților. Imaginile vor atenua cu siguranță curiozitatea celor care nu au fost prezenți și îi vor satisface pe cei care au trăit cu intensitate momentul.





marți, noiembrie 19, 2013

Ziua Filosofiei dedicată marelui om de cultură Constantin Rădulescu Motru



Colegiul Național ,,George Coșbuc’’ Motru  găzduiește concursul județean ,,Constantin Rădulescu Motru/Repere de gândire filosofică ‘’, ediția a VII-a ce se va desfășura miercuri, 20 noiembrie 2013, începand cu orele 9:00.
Concursul este dedicat Zilei Mondiale a Filosofiei, eveniment înscris incă din anul 2002, la inițiativa UNESCO,în calendarul activităților mondiale. Este un moment în care oamenii din întreaga lume sunt încurajați să împărtășească și să dezbată idei despre problemele societății contemporane și, totodată, să celebreze, în funcție de creativitate, această formă  prin manifestări cultural diverse.
Pentru că ne-a intrat în reflex celebrarea acestei zile, indiferent de motivație , pentru că timp de 7 ani am tot exersat diverse forme de manifestare culturală, azi simțim mai mult ca oricând parcă, de ce trebuie să-l invocăm pe Constantin Rădulescu Motru sau pe Eufrosin Poteca.
La cine si la ce să ne raportăm în această perioadă ? Pe cine să invocăm, ce sa gândim, și cum să ne comportăm ? E normal, cu siguranță să-l invocăm în acest spațiu ca pe un reper cultural, pe marele Constantin Rădulescu Motru.
Așa cum Tg-Jiul il invocă poate in fiecare zi pe Tudor Vladimirescu sau pe Ecaterina Teodoroiu , noi, cei din Motru de Ziua Mondială a Filosofiei, retrăim sentimentul românesc al ființei si spațiului, alături de Constantin Rădulescu Motru, al cărui pseudonim ne va fascina perpetuu.
Președinte al Academiei Române (1938-1941), Director al Teatrului Național din București (1918) Fondator al Societății de Studii Filosofice, din anul 1922, cu rol hotărâtor in susținerea valorilor filosofice autohtone, Membru al Ordinului Coroana României cu grad de comandor, Director si fondator al revistei ,,Noua revistă română’’, Profesor Universitar de filosofie, psihologie , drept ,Președintele Comitetului de Studii al PNT, acest om care s-a născut și a crescut și a locuit la câțiva kilometri de municipiul nostru, își va adăuga în 1822 numele de Motru.
Totul îl reprezintă ca pe un reper al oricărei manifestări culturale din spațiul oltenesc , românesc și de ce nu european. Alături de el putem dezbate despre orice, pentru că orice temă, din orice domeniu umanist ne este permisă. Fie că vorbim de spațiul românesc, de sufletul și timpul românesc, de psihologia poporului român pornim și revenim la condiția umană și la demnitatea acesteia.
Emaniciparea ființei umane este un mesaj peren și lucrările sale ne învață să adâncim această problemă cu orice nouă lectură filosofică.
Dovada mândriei și admirației noastre pentru această mare personalitate o reprezintă această manifestare culturală, organizată și înscrisă în calendarul UNESCO.
Alături de noi vor participa elevi ai Colegiilor și Instituțiilor de învățământ din intreg județul Gorj și profesorii lor.
Și-au anunțat prezența: Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu’’, Colegiul Național ,,Constantin Brailoiu”,  Liceul Teologic Tg-Jiu, Colegiul Național ,,Spiru Haret’’, Colegiul Național  ,,Tudor Vladimirescu”,  Colegiul Energetic Tg-Jiu și Colegiul Național ,,Gheorghe Tatarescu’’,Rovinari.  Aceștia vor dezbate și vor prezenta creațiile lor cu privire la demnitatea umană fie prin desen, eseu literar sau filosofic, cât și film realizat de ei, tocmai din acest motiv elevii Colegiului Național ,,George Coșbuc‘’ Motru vă lansează o invitație deschisă pentru miercuri 20.11.2013 la activitățile ce se vor derula în Amfiteatrul Institțtiei noastre, începănd cu ora 9.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG !



Profesor coordonator, Negrea Constantina

miercuri, octombrie 30, 2013

Activitate cu ocazia comemorării ”Grevei pâinii”

Cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la revolta minerilor din municipiul Motru a fost organizată o activitate de către Colegiul Tehnic Motru, la care au participat și elevii de la Colegiul Național ”George Coșbuc” împreuna cu domnul profesor Negrea Nicolae, aceștia având ocazia de a afla cât mai multe informații despre această perioadă din trecutul nostru, dar și de a-și exprima opinia cu privire la evenimentele ce au avut loc în octombrie 1981.
Această activitate a avut ca scop înștiințarea cât mai multor persoane despre evenimentele care au avut loc în orașul nostru, și care deși s-au desfășurat în urmă cu o perioadă relativ scurtă de timp, sunt mai puțin cunoscute.



joi, octombrie 24, 2013

Prima ședință din cadrul noului consiliu al elevilor

Luni, de la ora 13:00, va avea loc în cabinetul domnului Luță prima ședință din cadrul noului consiliu al elevilor. Aceasta va avea ca scop principal alegerea directorilor din cadrul departamentelor.
După cum știți, consiliul elevilor are în componență, pe lângă biroul executiv (președinte, vicepreședinți și secretar), 5 departamente:
  1. concursuri școlare și extrașcolare
  2. cultură, educație și programe școlare
  3. mobilitate, formare, informare și consiliere
  4. sport și programe de tineret
  5. avocatul elevului
Așadar membrii ce vor coordona aceste departamente vor fi aleși luni, de către reprezentanții claselor, în cadrul primei Adunări Generale a Consiliului Școlar al Elevilor din rândul celor care își depun dosarul de candidatură.
Dosarul de candidatură va cuprinde următoarele documente:
  • Scrisoare de motivație
  • Acordul părintelui
  • Declarație pe proprie răspundere de neapartenență politică
  • C.V. în format Europass
  • Alte documente doveditoare care să susțină declarațiile din C.V.
(Documentele pot fi descărcate de aici.)
și trebuie adus până luni.

Candidații pentru funcțiile din cadrul departamentelor își vor susține candidatura în plenul Adunării Generale a Consiliului Școlar al Elevilor, urmând a fi aleși prin vot secret, exercitat de reprezentanții claselor.

De asemenea, toți cei care doresc să se implice în activitățile consiliului elevilor, să ia legătura cu președintele, Alex Militaru.

Începe campionatul şcolar de fotbal

În data de 1 noiembrie începe campionatul şcolar de fotbal pentru clasele IX-XII din CNGC Motru. Se joacă în sistem eliminatoriu. Fiecare echipă are pe teren 5 jucători de câmp şi un portar, iar partida are 2 reprize a câte 15 minute. Programul meciurilor va fi afişat la sala de sport în cel mai scurt timp după tragerea la sorţi. Pentru tragerea la sorţi luaţi legătura cu domnul profesor Daraban Cosmin. Acest campionat va fi arbitrat de o brigadă de arbitri cu experienţă.
Succes tuturor celor care sunt implicaţi în aceste activităţi sportive!

luni, octombrie 21, 2013

Rezultatele alegerilor pentru funcția de președinte al elevilor

Astăzi au avut loc mult așteptatele alegeri. Parcă, spre deosebire de anii trecuți, campaniile electorale desfășurate de candidații pentru funcția de președinte au fost mai interesante și, cum este și normal, fiecare candidat a avut susținătorii lui.
Dar iată, până la urmă, care a fost rezultatul alegerilor:

  • 498 de voturi - Alex Militaru
  • 274 de voturi - Roxana Bulgariu
  • 34 de voturi anulate
De asemenea, așa cum era de așteptat, majoritatea elevilor au confirmat că sunt de acord ca Mihai Giurcău să ocupe una din funcțiile de vicepreședinte.

În total au votat 806 elevi.

Conform rezultatelor, Alex Militaru este noul președinte al CȘE (în anul școlar 2013-2014), iar Roxana Bulgariu și Mihai Giurcău vor fi vicepreședinți.

Îi felicităm pe toți 3 și le urăm succes în noul lor mandat!

miercuri, octombrie 16, 2013

Dezbateri cu elevii care candidează pentru funcția de președinte a Consiliului Elevilor

Vineri, de la ora 13:00, va avea loc în amfiteatrul școlii o dezbatere la care vor participa candidații pentru funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor din CNGC Motru.
Sunt rugați să asiste cel puțin câte 2 reprezentanți de la fiecare clasă (de preferabil, cât mai mulți).
Deoarece ne dorim ca alegerile să fie cât mai corecte, iar rezultatul acestora să fie spre folosul nostru, al elevilor, reprezentanții claselor vor avea de asemenea misiunea de a le transmite colegilor ce se va discuta în amfiteatru (în principiu, să transmită planul de acțiune pentru dezvoltarea Consiliului Școlar al Elevilor al fiecărui candidat).

Întrucât este dreptul nostru să cunoaștem mentalitatea și să aflăm strategia viitorului președinte, participați la această dezbatere!

Candidații pentru funcția de președinte:

Alex Militaru
clasa a XI-a A


Roxana Bulgariu
clasa a XI-a E

Candidații pentru funcția de vicepreședinte:

Mihai Giurcău
clasa a X-a A
P.S.: LUNI VOR AVEA LOC ALEGERILE!

joi, octombrie 10, 2013

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, desfășurată la CNGC

Sunt 72 de ani de când, pe data de 9 octombrie 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transilvania.
Ziua de 9 octombrie a devenit astfel Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului.
Cu ocazia acestui eveniment, elevii de la Colegiul Național ”George Coșbuc”, împreună cu domnul profesor coordonator, Negrea Nicolae, au organizat o activitate în cadrul căreia au fost prezentate proiecte, desene și mici momente artistice pe tema holocaustului. Aceștia au realizat chair și un reportaj, conținând un sondaj de opinie despre evenimentele care au avut loc în aceasta perioadă a trecutului nostru.
Scopul acestei activități a fost acela de a ne ajuta să învățăm din întâmplările petrecute în trecut și să nu lăsăm loc ignoranței și rasismului, precum și acela de a susține valorile Uniunii Europene.


Mulțumim elevilor participanți și clasei organizatoare, XI E.

joi, septembrie 26, 2013

Alegeri pentru Consiliul Şcolar al Elevilor


Consiliul Elevilor este o formă de organizare a elevilor la diferite nivele care au ca scop reprezentarea elevilor. Un alt obiectiv al Consiliului Elevilor este de a iniţia şi organiza proiecte care să se plieze pe nevoile şi  interesele elevilor din şcoală, judeţ sau regiune. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului democraţiei, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare. Primul pas pentru a candida la o funcţie de conducere în Consiliul Elevilor (preşedinte, vicepreşedinte, secretar) constă în depunerea candidaturii online. Întocmeşte apoi dosarul de candidatură în format fizic şi înmânează-l membrilor comisiei de concurs şi validare (doamnei Negrea Argentina).      

Calendarul alegerilor:                                                                                                            
  •  depunerea candidaturilor: 23 septembrie-14 octombrie                                                    
  •  validarea candidaturilor: 15-16 octombrie                                                                           
  •  desfăşurarea campaniei electorale: 16-25 octombrie                                                         
  • sesiuni electorale: 28 octombrie-1 noiembrie                                                                               
Documentele necesare întocmirii dosarului de candidatură care trebuie depus în format fizic la comisia de concurs şi validare: 
  • formular de candidatură
  •  scrisoare de intenţie
  • CV în format Europass
  • plan de activităţi pentru CŞE în 2013-2014
  • acord parental
  • declaraţie de neapartenenţă politică
Documentele pot fi descărcate de aici.





luni, iunie 10, 2013

EuroTeen la final de campanie...

După cum ştiţi, echipa EuroTeen formată din 3 elevi ai colegiului nostru (Giurcău Iulia Adelina, Giurcău Mihai Alin şi Căpăţînă Irina Cristina) au desfăşurat în perioada 22 mai - 10 iunie o campanie de promovare a valorilor europene în contextul cetăţeniei active şi al antreprenoriatului social.

Această campanie s-a desfăşurat în cadrul competiţiei naţionale "Europa mai aproape de Consiliul Naţional al Elevilor" (CNE), competiţie în care s-au înscris alte 36 de echipe din toată ţara.


Principalele activităţi desfăşurate de ei pot fi văzute mai jos şi, de asemenea, pe blogul lor, euroteencngc.blogspot.com:







miercuri, iunie 05, 2013

Rezultate la olimpiada de educaţie fizică

Elevii de la Colegiul Naţional "George Coşbuc" au dovedit încă o dată că se numără printre cei mai buni elevi din judeţ, de data aceasta însă la competiţiile sportive din cadrul olimpiadei de educaţie fizică.
Astfel, sub îndrumarea domnilor profesori de educaţie fizică, Jiroveanu Ionela şi Daraban Cosmin, atât fetele, cât şi băieţii au obţinut rezultate deosebite la întrecerile din cadrul olimpiadei judeţene de educaţie fizică:
  • locul II, pentratlon fete, liceu
  • locul II, tetratlon băieţi, liceu
  • locul III, handbal fete, liceu
  • locul III, handbal băieţi, liceu
  • locul III, tetratlon băieţi, gimnaziu 
  • locul II, concurs "Cu viaţa mea apăr viaţa", băieţi, gimnaziu
  • locul IV, concurs "Cu viaţa mea apăr viaţa", fete, liceu
Îi felicităm pe aceşti elevi care aduc cinste colegiului şi pe domnii profesori care i-au pregătit!


joi, mai 30, 2013

Vizită la Parlamentul European din Strasbourg...

În luna noiembrie echipa CNGC Fireflies a fost una dintre câştigătoarele concursului naţional de proiecte EUROSCOLA, drept pentru care au fost aleşi să reprezinte România în Parlamentul European de la Strasbourg şi să participe la "Zilele Euroscola" din 24 mai 2013.



Până acum, cu toţii considerăm că a fost cea mai frumoasă experienţă, o experienţă unică şi interesantă. Faptul că am ocupat locurile europarlamentarilor, că am votat, că am avut ocazia să-i punem întrebări vicepreşedintelui Parlamentului European, Rainer Wieland, ne-a făcut să ne simţim importanţi, ne-a făcut să credem că putem contribui la construcţia economică şi spirituală a Europei. Jocul Eurogame ne-a ajutat să  învingem barierele de comunicare şi să cunoaştem alte culturi, căci a trebuit să participăm fiecare la acesta în echipe formate cu alţi 3 membri de naţionalităţi diferite. Ne pare rău însă că am pierdut la proba de baraj şi nu am putut să aducem cupa EUROSCOLA în România, totuşi am ajuns în finală cu două echipe, ceea ce a fost o realizare importantă pentru noi.



Dincolo de această activitate, care va rămâne de neuitat, am avut ocazia şi să vizităm unele dintre cele mai frumoase oraşe europene (Budapesta, Praga, Strasbourg, Milano, Veneţia, Zurich, Maribor).
Messajul nostru pentru toţi elevii este să se implice în astfel de proiecte europene, din care au de învăţat o mulţime de lucruri.
La Parlamentul European

La Consiliul Europei, Strasbourg
La Citadelă, Budapesta

Lângă Domul din Milano

În Piaţa San Marco

miercuri, mai 15, 2013

Târgul de dinozauri - Şcoala Discovery

Colectivul clasei a VII-a A, coordonat de profesor diriginte Stan Lidia, se află în prezent într-o competiţie cu alte şcoli din ţară în cadrul proiectului "Târgul de dinozauri" iniţiat de Şcoala Discovery. În acest sens elevii clasei a VII-a A au realizat o machetă cu produse origami care redă mediul de viaţă al dinozaurilor din perioada jurasică.
Proiectul ("Giganţii din Jurasic") va fi expus în şcoală spre a fi vizualizat de toţi elevii, şi pentru că se află în etapa de jurizare, are nevoie de voturile voastre.
Pentru a-i putea susţine vă rugăm să intraţi pe http://scoala.discovery.ro/targul-de-dinozauri/47ef58ded51cdf00aad8ac1c8ac16779/http://scoala.discovery.ro/targul-de-dinozauri/47ef58ded51cdf00aad8ac1c8ac16779/ şi... să votaţi!
Se poate vota o singură dată în 24 de ore până pe 26 mai!