marți, noiembrie 19, 2013

Ziua Filosofiei dedicată marelui om de cultură Constantin Rădulescu Motru



Colegiul Național ,,George Coșbuc’’ Motru  găzduiește concursul județean ,,Constantin Rădulescu Motru/Repere de gândire filosofică ‘’, ediția a VII-a ce se va desfășura miercuri, 20 noiembrie 2013, începand cu orele 9:00.
Concursul este dedicat Zilei Mondiale a Filosofiei, eveniment înscris incă din anul 2002, la inițiativa UNESCO,în calendarul activităților mondiale. Este un moment în care oamenii din întreaga lume sunt încurajați să împărtășească și să dezbată idei despre problemele societății contemporane și, totodată, să celebreze, în funcție de creativitate, această formă  prin manifestări cultural diverse.
Pentru că ne-a intrat în reflex celebrarea acestei zile, indiferent de motivație , pentru că timp de 7 ani am tot exersat diverse forme de manifestare culturală, azi simțim mai mult ca oricând parcă, de ce trebuie să-l invocăm pe Constantin Rădulescu Motru sau pe Eufrosin Poteca.
La cine si la ce să ne raportăm în această perioadă ? Pe cine să invocăm, ce sa gândim, și cum să ne comportăm ? E normal, cu siguranță să-l invocăm în acest spațiu ca pe un reper cultural, pe marele Constantin Rădulescu Motru.
Așa cum Tg-Jiul il invocă poate in fiecare zi pe Tudor Vladimirescu sau pe Ecaterina Teodoroiu , noi, cei din Motru de Ziua Mondială a Filosofiei, retrăim sentimentul românesc al ființei si spațiului, alături de Constantin Rădulescu Motru, al cărui pseudonim ne va fascina perpetuu.
Președinte al Academiei Române (1938-1941), Director al Teatrului Național din București (1918) Fondator al Societății de Studii Filosofice, din anul 1922, cu rol hotărâtor in susținerea valorilor filosofice autohtone, Membru al Ordinului Coroana României cu grad de comandor, Director si fondator al revistei ,,Noua revistă română’’, Profesor Universitar de filosofie, psihologie , drept ,Președintele Comitetului de Studii al PNT, acest om care s-a născut și a crescut și a locuit la câțiva kilometri de municipiul nostru, își va adăuga în 1822 numele de Motru.
Totul îl reprezintă ca pe un reper al oricărei manifestări culturale din spațiul oltenesc , românesc și de ce nu european. Alături de el putem dezbate despre orice, pentru că orice temă, din orice domeniu umanist ne este permisă. Fie că vorbim de spațiul românesc, de sufletul și timpul românesc, de psihologia poporului român pornim și revenim la condiția umană și la demnitatea acesteia.
Emaniciparea ființei umane este un mesaj peren și lucrările sale ne învață să adâncim această problemă cu orice nouă lectură filosofică.
Dovada mândriei și admirației noastre pentru această mare personalitate o reprezintă această manifestare culturală, organizată și înscrisă în calendarul UNESCO.
Alături de noi vor participa elevi ai Colegiilor și Instituțiilor de învățământ din intreg județul Gorj și profesorii lor.
Și-au anunțat prezența: Colegiul Național ,,Ecaterina Teodoroiu’’, Colegiul Național ,,Constantin Brailoiu”,  Liceul Teologic Tg-Jiu, Colegiul Național ,,Spiru Haret’’, Colegiul Național  ,,Tudor Vladimirescu”,  Colegiul Energetic Tg-Jiu și Colegiul Național ,,Gheorghe Tatarescu’’,Rovinari.  Aceștia vor dezbate și vor prezenta creațiile lor cu privire la demnitatea umană fie prin desen, eseu literar sau filosofic, cât și film realizat de ei, tocmai din acest motiv elevii Colegiului Național ,,George Coșbuc‘’ Motru vă lansează o invitație deschisă pentru miercuri 20.11.2013 la activitățile ce se vor derula în Amfiteatrul Institțtiei noastre, începănd cu ora 9.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG !



Profesor coordonator, Negrea Constantina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu