vineri, august 24, 2012

CNGC Motru la Forumul Naţional de Dezbateri Academice

În perioada 15-19 august, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) a organizat la Braşov ediţia a XVIII-a a Forumului Naţional de Dezbateri Academice, unde au participat 57 de echipe. Echipajul motrean, alcătuit din Costea Adrian, Dancău Radu, Negrea Alexandru, a fost coordonat de profesorul Negrea Nicolae, vicepreşedinte ARDOR Oltenia (arbitru în cele 8 runde ale dezbaterilor).

Formatul <<World Schools>> al dezbaterilor dintre Guvern şi Opoziţie a asigurat dinamica discursurilor în ceea ce priveşte diviziunea cazurilor. Astfel, din cele 8 moţiuni, 4 au abordat problema independenţei energetice, desfiinţării NATO, precum şi aceea de a impune ţărilor europene măsuri stricte de austeritate pentru eliminarea deficitelor bugetare. Surpriza din această ediţie a reprezentat-o rundele Impromtu (anunţarea moţiunii cu o oră înaintea dezbaterii), care au avut ca obiectiv evaluarea spontaneităţii gândirii în situaţii neprevăzute. Rundele Impromtu au fost următoarele:
  • AP (Acest Parlament) ar condiţiona dreptul de protest cu dreptul la vot
  • AP ar desfiinţa sistemul de case de la şcoala de vrăjitorie Hogwarts (seria Harry Potter)
  • AP ar acorda avantaje şcolilor postliceale şi celor cu filieră vocaţională
  • AP ar alege căpitanii echipelor naţionale prin vot popular
Experienţa câştigată la această ediţie de către echipajul motrean este foarte importantă în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de oratorie, retorică. Participarea la moţiuni cu echipe venite din regiuni cu numeroase cluburi de dezbatere a însemnat o evaluare corectă a profilului psiho-valoric al fiecărui debater.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu