vineri, octombrie 26, 2012

Competiţia Naţională de Dezbateri World Schools 2012

ARDOR Moldova organizează în perioada 8-11 noiembrie partea a III-a a proiectului "Tinerii în viaţa comunităţii - Comunicarea socială", un eveniment finanţat de ANST (Autoritatea Naţională pentru Sport  şi Tineret) şi adresat tinerilor. Concret, este vorba de competiţia naţională de dezbateri World Schools, concurs ce va avea loc la Slănic Moldova, hotelul Venus.
Moţiunile propuse pentru a fi discutate:
  • Ar trebui ca în învăţământul superior să fie admişi candidaţii care au desfăşurat activităţi de voluntariat în timpul liceului.
  • Interzicerea reţelelor de socializare este justificată.
Prima temă va fi abordată în primele 2 runde de calificări, urmând ca a doua temă să se joace în următoarele runde de calificări. În sferturi se va desfăşura o rundă impromptu, iar în semifinală şi finală se vor discuta alternativ temele iniţiale.
Cei care doresc să participe trebuie să completeze formularul de candidatură (click aici pentru a depune candidatura - termenul limită 1 noiembrie 2012). O echipă va realiza selecţia participanţilor. Rezultatele vor fi anunţate în perioada 2-3 noiembrie 2012.
În urma rezultatelor selecţiei se vor forma prin tragere la sorţi echipele mixate dintre participanţi (aceştia pot fi  din judeţe diferite). Evenimentul pune accent pe latura educativă şi nonformală, mai puţin pe latura competiţională. Experienţa este inedită şi vă ajută la dezvoltarea personală şi a abilităţilor specifice de comunicare publică şi argumentare.
Se pot înscrie în concurs şi alte persoane care nu se găsesc pe lista celor selectaţi, dar care îşi asigură finanţarea (210 lei/participant). Pentru mai multe detalii trimiteţi un e-mail la czaharia2002@yahoo.com
Condiţii de participare: finanţatorii asigură costurile de masă şi cazare, iar participanţii îşi vor acoperi costurile transportului şi o taxă de 25 lei (cofinanţare) destinată materialelor consumabile, premiilor şi refreshmentului.

luni, octombrie 22, 2012

Haideţi la RECICLAT!

Un mediu mai curat şi un viitor mai sănătos depinde de fiecare şi este responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generăm este o problemă ce ţine de atitudinea oricărui cetăţean, de respectul pe care ni-l acordăm nouă ca indivizi şi, implicit, mediului în care trăim.

SC DIRECŢIA PUBLICĂ MOTRU SA şi SC BEBGREEN RECYCLE SRL au iniţiat, în cadrul campaniei de informare şi educare a cetăţenilor în ceea ce priveşte reciclarea, concursul "Cea mai verde instituţie de învăţământ din oraş", competiţie în care s-a înscris şi şcoala noastră, prin intermediul coordonatorilor Stan Lidia, Bărbulescu Sabina şi Chiţimia Mihaela. Premiile constau în hârtie xerox şi pubele pentru colectarea selectivă.

Pentru a putea câştiga trebuie să colectăm şi să predăm o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile. Tot ce trebuie să facem este să aducem materiale reciclabile (hârtie, carton, cutii de suc, sticle şi flacoane din plastic-PET) la şcoală. Termenul de colectare este de azi  până vineri.

Să ne implicăm aşadar! Reciclând, putem să câştigăm acest concurs şi să-i oferim oraşului Motru statutul de "Oraş ecologic european". Să aducem cât mai multe materiale reciclabile (chiar un caiet care nu ne mai trebuie sau nişte lucrări, dacă nu le-am aruncat deja)!

joi, octombrie 18, 2012

Componenţa Consiliului Şcolar al Elevilor

În urma primei întâlniri a membrilor Consiliului Şcolar al Elevilor, avută astăzi, s-a definitivat structura CŞE:
  • preşedinte: Dancău Radu Andrei
  • vicepreşedinţi
  1. Lungulescu Andreea Florina
  2. Giurcău Iulia Adelina
  • secretar: Aldulescu Adina Ştefania
Directorii de departamente:
  • concursuri şcolare şi extraşcolare: Doman Andreea
  • cultură, educaţie şi programe şcolare: Mischie Dana
  • mobilitate, formare, informare şi consiliere: Popescu Anca Mihaela
  • sport şi programe de tineret: Giongiu Adrian
  • avocatul elevului: Iorga Bianca
Mulţumim doamnei directoare Păuna Rodica şi doamnei profesoare Negrea Constantina pentru că ne-au fost alături la şedinţă.

luni, octombrie 15, 2012

Rezultatele alegerilor pentru preşedenţia CŞE

După cum ştiţi, astăzi au avut loc alegerile pentru preşedenţia Consiliului Şcolar al Elevilor. Rezultatele au fost următoarele:
  • 329 voturi - Dancău Radu Andrei
  • 154 voturi - Lungulescu Andreea Florina
  • 130 voturi - Giurcău Iulia Adelina
  • 32 voturi - Aldulescu Adina
  • 34 voturi - anulate 
În total au votat 679 elevi.

Conform rezultatelor, Dancău Radu va fi preşedintele CŞE în anul şcolar 2012-2013, iar Lungulescu Andreea şi Giurcău Adelina vor fi vicepreşedinţi.

Următoarea şedinţă a consiliului va avea loc luni, 23 octombrie, ora 13:00, în cabinetul domnului Luţă. Sunt invitaţi să participe reprezentanţii fiecărei clase. În cadrul acestei şedinţe se vor alege membrii ce vor coordona cele 5 departamente:
  • avocatul elevului
  • concursuri şcolare şi extraşcolare
  • cultură, educaţie şi programe şcolare
  • mobilitate, formare, informare şi consiliere
  • sport şi programe de tineret
Pentru aceste 5 funcţii poate candida orice elev (dornic să se implice în activităţile CŞE). Doritorii sunt aşteptaţi la şedinţă.

vineri, octombrie 12, 2012

Alegeri pentru preşedenţia CŞE 2012-2013

Luni vor avea loc alegerile pentru funcţia de preşedinte din cadrul Consiliului Şcolar al Elevilor. De la Colegiul Naţional "George Coşbuc" Motru şi-au depus candidatura 4 elevi:

  • GIURCĂU IULIA ADELINA (clasa a XI-a A)
  • DANCĂU RADU (clasa a IX-a A) 
  • LUNGULESCU ANDREEA FLORINA (clasa a XI-a E)
  • ALDULESCU ADINA (clasa a IX-a D) 
Alegerile se vor desfăşura ca anul trecut: se va trece prin fiecare clasă cu o urnă mobilă în intervalele 10:00-11:00 (pentru schimbul de dimineaţă) şi 13:00-14:00 (pentru schimbul 2). Profesorii vor permite să voteze elevilor ce doresc.

Baftă tuturor!

miercuri, octombrie 10, 2012

Euroscola - "PUNŢI ÎNTRE GENERAŢII"

Biroul de informare al Parlamentului European în România (BIPE) a lansat a V-a ediţie a concursului naţional pentru licee Euroscola. Cum 2012 este Anul European al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, tema pentru proiectul de voluntariat propus şi implementat de participanţi a fost "Punţi între generaţii".
Ca şi acum 2 ani, sub îndrumarea domnilor profesori Negrea Nicolae şi Negrea Argentina, Echipa CNGC Motru ("Fireflies") s-a alăturat competiţiei.

Voluntarii au derulat în cadrul comunităţii locale şi judeţene acţiuni concrete pentru a crea o legătură între tânăra generaţie ce reprezintă viitorul şi generaţia căreia îi datorăm respect şi consideraţie, cea vârstnică. Aceştia au stabilit punţile de legătură prin discuţii purtate cu înaintaşii noştri, filme vizionate şi jocuri desfăşurate împreună. De asemenea, i-au dus pe bătrâni în excursie, au participat cu ei la Ziua Pensionarilor organizată special în cinstea acestora, au vizitat azile, au iniţiat o activitate de ecologizare în casa unei doamne care, din cauza vârstei înaintate şi a problemelor de vedere, nu putea să cureţe întreaga gospodărie. Toate sfaturile primite de la cei vârstnici au fost puse la păstrare şi la loc de urmare. Ca întărire a acestui lucru, elevii colegiului s-au reunit şi le-au transmis mesajul "NE PASĂ".

Activităţile desfăşurate de voluntari nu s-au oprit o dată cu încheierea concursului, ci vor spori pe viitor. Acum elevii sunt emoţionaţi în aşteptarea rezultatelor. Le urăm succes!



marți, octombrie 09, 2012

Comemorarea holocaustului

Astăzi s-a organizat la Colegiul Naţional "George Coşbuc" o festivitate cu scopul de a comemora holocaustul şi pentru a forma şi dezvolta în rândul elevilor toleranţa şi educaţia democratică.

Această activitate a fost iniţiată şi organizată de clasa a XI-a E. Mulţumim domnilor profesori coordonatori Negrea Nicolae şi Bivolaru Marcela!







luni, octombrie 08, 2012

Vizită la Parlamentul European...

În luna mai a acestui an echipa CNGC Eurovizionarii a fost una dintre câştigătoarele proiectului naţional "Europa mai aproape de CNE". Drept răsplată, membrii acesteia au primit o excursie la Parlamentul European de la Bruxelles, excursie din care tocmai s-au întors.
Călătoria s-a concretizat într-o uluitoare experienţă de viaţă ce va rămâne unică.

Participanţii au avut ocazia de a vizita sediul Parlamentului, de a afla mai multe informaţii referitoare la instituţiile europene în cadrul unei prezentări la care a participat şi europarlamentarul Norica Nicolai (iniţiatoare proiect). Această vizită a fost precedată de un tur ghidat al capitalei belgiene, Bruxelles.
De asemenea, delegaţia CNE a străbătut străzile mai multor oraşe europene, poposind în Budapesta, Praga, Frankfurt, Anvers, Stuttgart şi Viena. Timpul petrecut în acest oraşe a fost suficient pentru a vizita câteva obiective turistice, pentru a cunoaşte specificul local al ţărilor parcurse şi pentru a rămâne cu amintiri dragi.